Har du sett ”The Matrix”?

Som titeln lyder, har du sett den filmen? Världen har gått under, de flesta människor lever i en fantasivärld, när de i verkligheten är uppkopplade till The Matrix och används som batterier för att ge energi till robotarna som styr världen.

Filmen är riktigt bra, och är den perfekta metaforen för våran värld just nu.

matrix-731918

Förslaget

Ja, det är sant. Du lever mest troligt i The Matrix. Du tror dig leva i den riktiga världen. Du tror, som människorna fångade i filmen, att du äter riktigt god mat. Du tror dig ha fantastiska förhållanden. Du tror att du är en god människa. För dig är världen den klaraste av sjöar. Du ser allting, ända ner till botten.

Men så är ej fallet. Du lever i en giftig illusion. Du äter mat näringsfattigare än blött tidningspapper. De relationer du håller högst, är bara en evig balansgång där båda parter försöker att inte ta upp saker som är jobbiga. RIKTIGT jobbiga. Du tror dig se världen med klarhet. Men det är inte en klar sjö, det är en grumlig pöl. Du vandrar egentligen igenom en tjock dimma som aldrig tycks ta slut.

Världen är verklig. Datorn, smartphonen eller vad du nu använder för att läsa det här är verkligt. Stolen du sitter på är verklig. Luften du andas är verklig.

Det är ideologierna, idéerna som du håller, som är falska. Det är tankarna du lärt dig, ärvt, från media, skola, vänner, mamma och pappa. Det är orden som accepteras som sanning, utan ifrågasättande, utan bevis. Bara en massa betydelselösa adjektiv och känslo-”argument”. Allt detta är en grund för ett hus, men grunden är av sand, och huset fallerar.

Vad är det för idéer? Vad för ideologier?

Feminism. Kommunism i alla dess nyanser. Idén att utan en stat finns ingen trygghet.

Idén att singelmammor är tappra hjältar.

Tron att människor från en helt annan (ofta MOTSATT) kulturell bakgrund lätt kan integrera i ett nytt land.

Det finns många fler. De flestas värld är ett spindelnät av lögner. Som Shelobs håla i Sagan om Konnungens Återkomst. Vart du än går fastnar det klibbiga nätet i dig. Var du en vänder dig, ser du propagandan. Om du öppnar ögonen.

Ilskan

Känner du ilskan bubbla inom dig än?

”Vilken arrogant typ!”

”En sån kvinnohatare, feminism är jämställdhet!”

”Rasist! SD’are!”

”Ush, en sån där anarkist!”

Varför bli arg? Om du har rätt är ju jag bara en galen, arrogant, kvinnohatande, anarkistisk rasist. En Gakar! Du kan sluta läsa detta. Eller ge logiska argument och bevis för hur fel jag egentligen har.

Why so mad brah?

Eller… är du kanske arg, för att det jag säger påminner dig om det tvivel du har i ditt hjärta? Att i dina mest privata stunder, i dina djupaste tankar, tvivlar på att du har rätt?

Är du arg, på dem runt omkring dig, som sagt och fortsätter säga att du har rätt, trots att du innerst inne tvivlar? Är du arg, för att du misstänker, att alla du någonsin känt, har ljugit för dig? Använt dig som en hammare för att slå ner de som försökt tala sanning?

Är du kanske rentutav, arg på dig själv? För att du så länge, har accepterat blint de lögner andra har matat dig med?

Varför?

”Vem fan är du?” tänker du nog nu, med all rätta.

”Vem fan är du, som påstår sig veta allt detta? Varför ska jag lyssna på dig?”

Jag heter Erik. Jag är i stort sett en vanlig grabb på 23 år. Jag är inte en professor av något slag. Jag är inte rik, är inte en supermodel. Och det jag säger kommer göra ditt liv svårare.

Varför ska du lyssna på mig? Rättare sagt… varför VILL du lyssna på mig?

Du vill lyssna, för att du är nyfiken. Du känner dig dragen att lyssna, för att du nu ifrågasätter det du tills nu trott var sanning.

Du kommer lyssna… för djupt inombords, i en plats av din själ, där världens spindlar inte spunnit sina nät… där nere… vet du, att det jag säger… är sant.

Ta det röda pillret. Kliv ut ur The Matrix. Och välkommen, till verkligheten.

Advertisements

2 thoughts on “Har du sett ”The Matrix”?

  1. D. Serpenfort says:

    Välskrivet! Hoppas många ser detta, kan få några av de som är på gränsen att att vakna.
    Bra innehåll här redan, hoppas på mer som bygger vidare i framtiden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s