Sanning: Att släppa taget

För att kunna utröna sanningen, måste du vara beredd att släppa taget.

Världen är komplex, och ingen människa är opartisk. Alla har vi nån form av agenda. Vi vill att världen ska fungera på ett sätt som stärker oss i de idéer vi redan håller.

Men om vi verkligen vill förstå verkligheten, behöver vi prioritera verkligheten över allt annat. Bortom agenda.

Och jäklar, att det är tufft. Tro mig, jag strävar efter att göra det varje dag. Det är läskigt. Läskigt att acceptera att det man trott så starkt på tidigare inte är sant. Att acceptera att man trott sig gått norr hela sitt liv när man egentligen gått syd.

Ett av de första riktigt tuffa vägskälen jag kan minnas i mitt eget liv var när jag började ifrågasätta socialism. Jag var runt 18-19 år, och hade en stark övertygelse att alla människor skulle ha rätt till ett drägligt liv, oavsett livssituation eller plånbok. Alla skulle ha tak över huvudet och varm mat i magen. Alla skulle ha en medborgarlön, alla skulle ha tillgång till gratis utbildning o.s.v.

Och visst, vilken fin tanke tänkte jag! Vilken snäll människa jag är som har dessa idéer för samhället!

Men det gnagde i mitt huvud. Det var något som inte stämde för mig. Och det var för att jag ställde en enkel fråga.

”Vem ska betala för allt detta?”

Socialisten inom mig sa ”De som har det bättre ställt förstås!”. Men en annan röst inom mig, en vad jag skulle säga är en röst utan agenda, utan ideologi sa ”men är det rätt?”.

Jag ville att det skulle vara rätt. Önskade att jag på nåt sätt kunde vrida och vända på problemet så att det blev rätt för mig att ta en annan människas egendom och ge det till nån som ”behövde” det mer.

”Men pengar är inte samma sak som annan egendom!” försökte jag med. Men djupt inom mig förstod jag att det ”argumentet” var patetiskt dåligt. Jag kunde inte komma undan faktumet att det var stöld.

Att mitt dåvarande politiska ställningstagande, var stöld.

Konfucius sa ”The Beginning of wisdom is to call things by their proper name”.

Socialism är stöld.

En hel världsbild, vänd upp och ner.

Det tog kanske en månad eller två för mig att acceptera att jag inte hade argument som höll för varför stöld kunde ses som rätt eller till något att hyllas.

Och därmed övergav jag min position som socialist, och utan att jag då visste det, nu var en anarkist.

Det här är ett exempel på att släppa taget om agenda, och istället ta åt sig det som är sant. Även fast jag så innerligt ville få det att socialism = godhet, när det i själva verket var socialism = stöld, släppte jag taget. Även fast det jobbigt för mig.

Det är kärnan i det. Om du vill leva med sanning, och du önskar frihet, måste du vara beredd på att ge upp det som du tidigare trott var sant.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s